Glutenvrij

Er ontstaat steeds meer vraag naar glutenvrije producten en wilt u hier op inspelen met onze glutenvrije producten onder uw merk of als private label? Wij hebben een aantal jaren terug een speciale glutenvrije pletlijn aangeschaft zodat alle vlokken glutenvrij zijn én blijven.

Gluten en glutenvrij

Gluten is een eiwit en komt van nature voor in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Het zorgt voor elasticiteit en rekbaarheid van het meel. Hierdoor is glutenvrije brood vaak wat anders van structuur dan glutenbevattend brood. Bij mensen die lijden aan coeliakie of dermatitis herpetiformis (ook wel ziekte van Durhing genoemd) kan dit eiwit schade aanrichten aan darmen. Door een glutenvrij dieet te volgen wordt dit tegengegaan

Welke granen zijn glutenvrij?

Een glutenvrij dieet geeft natuurlijk beperkingen. In de meeste gevallen is het dus ook geen luxe besluit om glutenvrij te gaan eten. Gelukkig zijn er genoeg glutenvrije graansoorten en kun je dankzij onze 100% glutenvrije vlokken voldoende variëren. Onze vlokken kunnen o.a. worden gebruikt als basis ingredient om mee te bakken en te koken of voor het maken van een pap (porridge).

Glutenvrij certificering

Om glutenvrij te produceren hebben we diverse veiligheidsmaatregelen in ons IFS kwaliteit systeem ingebouwd.

• Alle aangeleverde grondstoffen worden begeleid met een glutenvrij verklaring en/of analyse.

• Voor glutenvrije producten hebben wij een aparte productielijn die in een aparte afdeling van ons bedrijf staat. Deze productielijn bevat ook geen andere allergenen.

• Personeel op deze afdeling heeft speciale kleding aan

• Om de ruimte te betreden moet je door een hygiëne sluis

• We hebben een apart magazijn voor glutenvrije producten

• Na productie van glutenvrije vlokken worden de batches door een extern lab onderzocht op de aanwezigheid van gluten.

• Onze glutenvrije productie methode wordt jaarlijks ge-audit en is glutenvrij gecertificeerd. Voor meer info: certificeringen

Loonwerk

Heeft u zelf glutenvrije granen geteeld of in bezit en wilt u daar vlokken van laten maken? Dat kan. Neem dan contact met ons op voor een offerte. U moet door middel van een gluten analyse aan kunnen tonen dat deze granen echt glutenvrij zijn.

Glutenvrije haver uit de Nederlandse glutenvrije haverketen

Haver bevat van nature geen gluten, maar kan in de praktijk ‘besmet’ worden door granen uit naburige percelen of bij het oogsten, wanneer oogst- en verwerkingsmachines niet goed zijn schoongemaakt. Omdat (glutenvrije) haver hartstikke gezond is vinden we het belangrijk hier extra aandacht aan te besteden. Dit doen we als medeoprichter van de Nederlandse glutenvrije haverketen. Vanuit die rol werken we aan de ontwikkeling, bekendmaking en verkrijgbaarheid van glutenvrije haverproducten (o.a. havermout en havervlokken).

Meer informatie over de maatregelen die genomen worden om te garanderen dat deze haver glutenvrij is kunt u vinden op: www.denederlandseglutenvrijehaverketen.nl/