Proces

Ons proces is een groot deel van wat ons bijzonder maakt. Door jaren ervaring hebben we een uniek productieproces wat resulteert in de beste ontbijtgranen!

Voorreinigen

Biologisch geteelde granen groeien zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Bij binnenkomst van het graan wordt dit daarom eerst uitvoerig gereinigd en geschoond om zo onkruid, weidebloemen, steentjes, stro en andere restproducten te scheiden van de graankorrels.

Drogen en opslag

Het graan kan bij binnenkomst nog zo’n 18 tot 20% vocht bevatten. Om granen te kunnen bewaren zonder dat deze bederven zorgen we ervoor dat het vochtgehalte niet hoger is dan 16. Waar nodig drogen we het graan met lucht zonder dat het warmer wordt dan 40 graden Celcius. Een hogere temperatuur kan er namelijk voor zorgen dat de kiemkracht van de graankorrel verloren gaat. We slaan onze granen op in silo’s en om vermenging tegen te gaan hebben alle graansoorten zoveel mogelijk een vaste silo. Door een juiste beluchting in deze silo’s houden we het graan op temperatuur. De temperatuur controleren we nauwgezet: tijdens en vlak na de oogst dagelijks, daarna wekelijks.

Pellen en schonen

Haver en gerst moeten gepeld worden voordat ze door mensen geconsumeerd worden. Hiervoor hebben we speciale machines in huis om het kaf (pel) van het koren (graan) te scheiden. Om het graan compleet zuiver te krijgen gaan we deze voor het pletten ‘schonen’. Hiermee halen we de laatste restjes reststroomproduct weg op basis van gewicht. Stro en kaf zijn lichter dan het graan en stenen zijn bijvoorbeeld zwaarder. Met verschillende zeven maken we zo het graan helemaal zuiver en gereed voor het pletproces.

Weken en pletten

ongeveer een dag voor het pletten wordt het graan geweekt. Na het weken wordt het graan verhit onder een micronizer (een bed met infraroodbranders). Dit zorgt ervoor dat de korrel zacht en soepel wordt waardoor het beter geplet kan worden. Daarnaast zorgt dit ook voor een stevigere vlok met meer bite en worden bepaalde enzymen uitgeschakeld die de korrel bitter zouden kunnen maken. We pletten het graan met een krachtige wals tot vlokken. Na het pletten laten we de vlokken afkoelen en zorgen we ervoor dat het overtollige vocht verloren raakt.

Waarom onze pletmethode uniek is

Granen kunnen geplet worden door ze als eerste te stomen en ze daarna te pletten. Wij bevochtigen het graan eerst, dan verhitten we deze om het vervolgens te pletten. Op beide manieren wordt het graan verhit, maar onze methode zorgt voor een extra geroosterde smaak. Ons plet proces bestaat uit 3 stappen. Eerst wordt het graan in de Vibronet bevochtigd totdat de korrel een vochtgehalte bevat van 17-19%. Normaal gesproken neemt de korrel alleen vocht op door de kiem. Door de korrel echter te trillen gaat de celwand van de korrel een beetje open staan zodat de hele celwand vocht opneemt. Het graan blijft daarna ca 2 uur staan zodat het vocht verder de korrel intrekt. Daarna gaat de korrel onder infrarood branders door van 600-900 graden. Hierdoor wordt de korrel in ca 15 seconden verhit tot ca 100 graden Celsius. Dan komt het graan in een bufferbak waar de korrel langzaam naar beneden zakt in de pletwals. Hier wordt de korrel platgewalst tot vlok.

Mengen

onze biologische graanvlokken worden in verschillende productgroepen aangevuld met andere ingrediënten. Denk hierbij aan muesli’s, granola’s en krokante muesli’s. De vlokken worden dan gemengd met noten, zaden en/of vruchten naar wens.

Bakken

sommige productgroepen moeten worden gebakken voor een heerlijk krokante en volle smaak. Denk hierbij aan granola’s, crunchy’s en krokante muesli’s. Dit doen we op de authentieke manier op bakplaten in onze eigen bakkerij. Op deze manier kunnen we het proces nauwlettend in de gaten houden en zo heerlijke granola’s, krokante muesli’s en crunchy’s produceren. De producten kunnen worden worden gezoet met tarwestroop, agave siroop, rietsuiker of appelpasta. We zijn daarnaast gespecialiseerd in het bakken van krokante producten met een laag suiker gehalte. Binnen ons eigen merk Meesters van De Halm hebben we dan ook een suikerarme- en eiwitrijke granola die minder dan 5% suiker bevatten. Vanwege de slechte impact op het milieu verwerken we geen palmolie in onze producten. Voor u kunnen we de gebakken producten in allerlei smaak varianten naar wens maken. Bijvoorbeeld met noten en/of vruchten of zelfs met koffie of kruiden. Wij innoveren graag dus heeft u nog een goed idee dan gaan we hiermee graag met u aan de slag!

Verpakken

ons verpakkingsproces is volledig automatisch. Het product wordt machinaal afgewogen, ingepakt, gesealed en bedrukt met een THT-datum en eventueel een barcode of productnaam. Op onze verzameltafel verpakken we de zakjes in een omdoos waar vervolgens ook de THT-datum en productnaam geprint wordt. We o.a. kunnen verpakken in zakjes, bag in box, doypack en kokers. Naast consumenten verpakkingen kunnen we de producten ook verpakken in industriele verpakkingen zoals bulk zakken (15 kg), mini bulk (3-5 kg) en big bags (ca 500 kg)